De foklore van BrusselThis page in English Cette page en français

De Sint-Michielsriddersgilde van Brussel

Sint Michiel is de aartsengel, de aanvoerder van de Hemelse legerscharen.  Hij is ook de patroonheilige van Brussel en van de schermers.

De oorsprong van de Gilde gaat terug naar langvervlogen dagen toen er nog echte maagden en jonge meiden waren om te bevrijden en vurige draken om te doorsteken.  Op de officiële vlag van de Gilde prijkt het jaar 1480.  We draven haastig voort naar recentere pre-moderne tijden, nog voor de personal computer, 20 november 1974 om heel juist te zijn, toen voor de Gilde een vereniging zonder winstoogmerk werd opgericht.

Een van de doelstellingen van de Gilde is de samenwerking van haar leden om hun morele, sociale, kulturele en materiële belangen te verdedigen en te bevorderen.

In 1977 heeft de Heer Van Halteren, burgemeester van Brussel officiëel de titel toegekend van "Serment van St. Michiel van Brussel" aan de Gilde en haar de vlag en het wapenschild toevertrouwd.

Twintig jaar later, in januari 1997, laat de Sint-Sebastiaansgilde van Westerloo weten dat de nakomelingen van hun sticher, de Prins de Mérode, een oude vlag van het Serment bewaard hebben en dat zij die wensen terug te geven aan de Sint-Michielsriddersgilde van Brussel.  En op 29 september 1997, tijdens een kapittelvereniging in de Gothische zaal van het stadhuis van Brussel, werd de vlag plechtig overhandigd door prins Alexander de Mérode.  Deze twee vierkante meter grote vlag met haar borduurwerk van echte zijde is veel te waardevol, tenger en broos om gebruikt te worden in de Ceremoniën van de Gilde.  Ze wacht trouwens op een dure restoratie waarvoor de Gilde gauw hoopt op de medewerking van sponsors te mogen rekenen.

De leden vragen geen betaling voor hun prestaties.  De voldoening en erkentelijkheid zijn voor hen onschatbaar.  De Carnaval afdeling, de Drakengilde, organizeert al vele jaren een carnaval voor kinderen en voor volwassenen.

Het adres van de kanselarij van de Sint-Michielsriddersgilde is 11, Grote-Markt, 1000 Brussel.

De eerste Brusselse Kerstmarkt op het Zavelplein zag de oprichting van de Gastronomische Afdeling van de Gilde die zweerde iets typisch Brussels te promoten, namelijk de Pain à la Grecque.  "Bruut van de grecht", letterlijk, zag het levenslicht in een bakkerij van een vrome gemeenschap die zich in de Wolvengracht gevestigd had.  In de 16de Eeuw liep die straat van de Zenne oostwaards tot aan de stadswallen.  Een Frans leger kwam dan langs, één van de vele die eiste dat hun soldaten door de burgers gelogeerd en gevoed werden.  En zij zijn het die met hun gebrekkige kennis van onze taal voor deze geniale vertaling gezorgd hebben.  En men kan zich gemakkelijk voorstellen met welk plezier het volk die nieuwe naam voor dit nu exotisch gebak geadopteerd heeft.

Niemand weet wanneer deze religieuze orde zich hier kwam vestigen of wanneer zij voor het eerst Pain à la Grecque gebakken hebben.  Misschien rolde een leerjongen toevalling wat deeg in grove suiker.  Er is ook niemand die weet hoe dit gebak door andere bakkers werd ontdekt en dan gecopiëerd.  (Zonder royalties te betalen natuurlijk...  Royalties betalen?  Een revolutionaire idee die nog voor een verre toekomst was.)  Eén iets is in ieder geval gemakkelijk te begrijpen: het succes van Pain à la Grècque.  Vooral als het echt goed gebakken is zoals bvb door de Biscuiterie Dandoy, één van de trouwe sponsors van de Gilde van de  Sint-Michielsridders.

De Biscuiterie Dandoy is niet bepaald een ééndagsvliegje: ze werd opgericht in 1829.  En men maakt er nog steeds dezelfde heerlijke biscuits, koekjes en natuurlijk ook de Brusselse specialiteit bij uitstek: "Pain à la Grecque".  En alles wordt nog artizanaal gemaakt op de koop toe.

Wij vertellen u hier niets anders over de Biscuiterie Dandoy want ze hebben zelf een heel professionele website die al even mooi is als hun oude winkel in de Boterstraat.  Zie hier voor uzelf.  U kan ook bestellen via het internet.



Top van deze blz
Onze foto\'s van de St-Michielsriddersgilde
All about Brussels Folklore

MijnPlatteland homepage
MijnPlatteLand.com

Meest recente bijwerking :  10-05-2021
Copyright Notice (c) 2024