Tips voor Genealogie-beginners

U zou graag uw stamboom opzoeken ?  Zeer goed idee.  Hopelijk kunnen de tips hieronder u het goede pad wijzen.

Wat we hier aanraden was oorspronkelijk vooral bedoeld voor beginners met voorouders die uit Oost-Vlaanderen kwamen maar heel wat tips en raad zijn misschien ook interessant voor anderen.

Na het uitpluizen van uw eigen archief is de eerste stap een bezoekje aan uw dichte familie: ooms en vooral tantes hebben ergens in een schoendoos of een blikken koekendoos een schat aan familiekiekjes en andere documenten.  Noteer zoveel mogelijk, ook op het eerste zicht niet zo belangrijke gegevens of maak foto's van bvb de overlijdensberichten.

Krijgt u originele documenten mee naar huis, digitalizeer ze dan zo rap mogelijk en geef ze gauw terug.  Even herhalen: geef de originele documenten gauw terug.  Wat ze ook vertellen, sommige mensen maken zich daar toch zorgen over.  Hier vindt u onze suggesties i.v.m. het digitaliseren van documenten.

Ga misschien eerst eens kijken naar de blz "Zoeken in het Rijksarchief in BelgiŽ".  De archieven van het koninkrijk BelgiŽ worden meer en meer toegankelijk gesteld via het internet.  Of bezoek het Rijksarchief van Beveren-Waas.  Zij bezitten gans de burgerlijke stand van 1796 tot 1870 van gans Oost-Vlaanderen en vele gemeenten in de andere provincies, en voor vele (maar spijtig genoeg niet alle) gemeenten zelfs tot 1900.  Daar zoekt u op microfilm naar de gemeente.

Als het uw eerste keer is leggen ze het gebruik zeer goed uit !  En andere zoekers helpen u zeker ook als er iets niet duidelijk is.

Als u die rol microfilm te pakken heeft, zoekt u de datum van geboorte van uw voorouder om zo zijn/haar geboorteacte te vinden.  In die geboorteacte staan meer gegevens over zijn/haar ouders: namen, ouderdom en eventueel afkomst.  Aan de hand van die gegevens kan u daar verder mee zolang uw voorouders in Oost-Vlaanderen woonden.
Voor 1796 kan u daar misschien ook een copie van de parochieregisters raadplegen.  Dat laatste kan ook in Melle.  Vragen staat natuurlijk vrij.

Een bezoek aan het rijksarchief is niet gratis: u kan een weekkaart vragen (ongeveer 10 euro) of een jaarabonnement (rond de 25 euro).  Als u echter in Oost-Vlaanderen in de gemeentehuizen zelf wil opzoeken, dan moet u eerst toelating vragen aan de Voorzitter van de Rechtbank van Eerste Aanleg te Gent en die toelating, goed voor 1 jaar, moet u telkens voorleggen bij elk gemeentehuis-bezoek.  Het Rijksarchief is veel eenvoudiger en u heeft daar alles bij de hand.

U kan ook naar het Documentatiecentrum van Melle gaan.  Het schijnt dat ze daar vrijwilligers hebben die altijd bereid zijn u te helpen.  Maar ook zij zullen het allicht niet voor u opzoeken.  Dat zou u alleen maar het plezier afnemen dat men heeft als men iets zelf vindt.

Bezoek ook eens de webstek van de vzw Familiekunde Vlaanderen.  Daar is men altijd bereid u met raad en daad bij te staan, maar allicht weer niet uw stamboom voor u op te zoeken.  Waar is het plezier als men alles op een gouden bord voorgeschoteld zou krijgen ?  De VVF — Vlaamse Vereniging voor Familiekunde zoals die lang noemde — heeft afdelingen over heel Vlaanderen.

Dan is er ook nog de Zeeuwen Gezocht webstek.  Daar kan u natuurlijk ook zoeken, uiteraard bijna uitsluitend in Zeeuwse gegevens (vooral geboorten, huwelijken en overlijdens).

Een zeer betrouwbare en leesbare gids voor stamboomonderzoek is het boek van Johan Roelstraete: ęJe stamboom, je familiegeschiedenis.  Stap voor stapĽ, 292 blz, uitgegeven in 2006 door Uitgeverij Davidsfonds NV, Blijde-Inkomststraat 79-81, 3000 Leuven, onder het ISBN 90-5826-395-9.  Het boek was in 2012 helemaal uitverkocht.  Hopelijk vindt u een exemplaar op de markt van tweedehands boeken.

Twee gouden tips: heb veel geduld en ga niet overhaast te werk.
En... geef niet op !  Als u dit hier niet vindt, zoek dan elders en/of naar iets anders en misschien vindt u daar wel wat u hier zocht.

We wensen u heel veel succes en plezier tijdens uw zoektocht !


Rijksarchief in Beveren
Kruibekesteenweg 39/1
9120 Beveren-Waas
Tel.: 03 750 29 77
Fax: 03 750 29 70
E-mail: rijksarchief.beveren@arch.be
Website: http://www.arch.be
U vindt de openingsuren op hun webstek.


Gemeentelijk Archief en Documentatiecentrum Melle
Brusselsesteenweg, 393, B-9090 Melle.
Telefoon: +32.9.2522647
http://www.vvfgent.be/centrum.htm
email: museum.melle@skynet.be
Voor de openingsuren zie hun webstek.


Van Familiekunde Vlaanderen regio Brugge:
Nuttige URLíS voor genealogen

Kan u ook Engels lezen dan vindt u hier nog tips voor beginnende genealogen, maar dan eerder bedoeld voor afstammelingen van Vlamingen die in de V.S.A. of in Canada wonen.

Wij willen graag deze blz verbeteren voor de volgenden.
Uw aanvullingen, verbeteringen en suggesties zijn belangrijk voor ons.
En uw feedback is meer dan welkom.
Neem contact op met ons aub.

Onze stambomen

MijnPlatteland homepage


Meest recente bijwerking: 25 July 2018