Het Meetjesland in het noorden van Oost-Vlaanderen This page in English

Bassevelde

Naam: Bascevelde; 1171 Baszevelde; 1183 Bazhcevelde; daarna Bassevelde.  Het eerste deel van de naam is afgeleid uit het Indo-Europees 'bhad-to-' dat via 'bhasto-' verbasterd werd tot 'bass'.  Dit woord is verwant met het Latijnse 'badius' en betekent bruin.  Het tweede ge­deel­te 'velde' komt van het Germaanse 'feldu' en betekent woeste vlakte.

Geschiedenis

Het oudst ontgonnen gebied van Bassevelde was gelegen tussen de Oude Boekhoutestraat, Heulkenstraat, Assenedestraat en Dorpsstraat en dateert uit de tweede helft van de 12de eeuw.  Bassevelde viel administratief onder het Ambacht Boekhoute, dat samen met Assenede, Axel en Hulst tot de Vier Ambachten behoorde.  De vroegst gekende heer van Bassevelde was Dirkinus van Basse­velde, die het Hof van Bassevelde bewoonde, gelegen aan het eind van de Dorpsstraat (nu nr. 146).  Nadien kwam het in bezit van de familie Van Hole, alias de Busere.  Bassevelde was tijdens de godsdiensttroebelen in de tweede helft van de 16de eeuw het centrum van de hervormingsgezindheid in het Ambacht Boekhoute.
De kerk van Bassevelde behoorde aanvankelijk tot het bisdom Utrecht, maar werd in 1264, na een geschil, tezamen met Oosteeklo, Kaprijke en Watervliet, onder het gezag van het bisdom Doornik geplaatst.

Bezienswaardigheden in het centrum

Onze-Lieve-Vrouw Hemelvaartkerk
De oudste gedeelten van de kerk, nl. de vieringtoren, het transept (kruisbeuk), het trap­torentje en de eerste vijf traveeŽn van het schip dateren uit de tweede helft van de 13de, begin van de 14de eeuw.  Ze vormen een mooi voorbeeld van vroeggotische baksteen­architectuur.  Oorspronkelijk moet het een driebeukige basilicale kerk geweest zijn.  In de loop van de 18de eeuw werden er vele verbouwingen uitgevoerd, waarbij onder andere het schip voorzien werd van een zadeldak en de kerk grotendeels haar huidige uitzicht kreeg.  In de 19de eeuw (1846) werd de kerk ten westen met 3 traveeŽn verlengd en werd een nieuwe westgevel gebouwd.

Uit dezelfde eeuw dateren een aantal kerkmeubelen, zoals de classicistische preekstoel (Ī 1830) en de communiebanken (1874) in gotische stijl, gemaakt door Camille Lippens uit Pools eikenhout, de biechtstoelen, de kerkmeestersbanken, het doksaal en het orgel.  Het hoofdaltaar (1818) was een schenking van burgemeester Macharius Peers.  Een biechtstoel (1673) werd geschonken door Jan Mariman.
Omheen de kerk ligt het nog volledig omheinde kerkhof, als een van de weinige overge­blevene in de streek.  Op 22 september 1981 werd de volledige kerk en het ommuurde kerkhof als beschermd monument geklasseerd.

Gemeentehuis, Dorpsstraat 48
Het gemeentehuis dateert van 1859.  Aanvankelijk was hierin de lagere school onder­ge­bracht.  Het gebouw is een gecementeerde bakstenen lijstconstructie, bestaande uit 2 zij­vleugels en 1 middenvleugel.  De gevelindeling is symmetrisch opgevat en bestaat uit 9 tra­veeŽn.  De middenvleugel wordt aan beide zijden afgeboord met pilasters.  Een driehoekig fronton met open basis, waarin een oculus voorkomt, bekroont de middenpartij.  De vensters en deuren zijn allemaal rondbogig afgewerkt.

Een monumentale arduinen dorpspomp (1874) staat vooraan in de Dorpsstraat.  Ze verving een houten pomp, die op dezelfde plaats stond.  Het ontwerp is van architect De Perre.
De kiosk op het marktplein werd in 1930 gebouwd, ter gelegenheid van het 125-jarig bestaan van de plaatselijke Koninklijke Harmonie Sint-Cecilia.

In de Dorpsstraat zijn nog enkele mooie herenhuizen te bewonderen, onder ander huis nr. 60 en huis nr. 82 waar vooral de deuromlijsting opvalt met een fraai uitgewerkt gietijzeren traliewerk (1787) voor het bovenlicht.
Aan het einde van de Dorpsstraat staat de Sint-Annakapel.  Aanvankelijk was het een boomkapelletje.  Naderhand werd een stenen gebouwtje opgericht, dat tijdens de Franse Revolutie afgebroken werd.  Medio 19de eeuw werd het weer opgebouwd.  De huidige kapel werd recent gebouwd.  Het is een rechthoekig bakstenen gebouwtje, waarvan de voorgevel bekroond wordt door een fronton met daarboven een smeedijzeren kruis.
In de Kaprijkestraat nr. 18 staat een fraai herenhuis met duiventoren.  Hier was vroeger een brouwerij gevestigd.

De parochie Graafjansdijk
Helemaal ten noorden van Bassevelde aan de grens met het poldergebied van Watervliet ligt de 'Heerst'.  Dit is een zandrug die zich uitstrekt van de wijk Bentille (Kaprijke) tot aan Boekhoute.  Op deze natuurlijke hoogte werd omstreeks 1390 een dijk aangelegd, de Landdijk, later de Graafjansdijk genoemd.  Vanaf vorige eeuw groeide de bewoning hier aan en vormde een wijk.
Deze wijk (Landsdijk of Graafjansdijk), is sedert 1904 een zelfstandige parochie.  De kerk, toegewijd aan O.-L.-Vrouw Onbevlekt Ontvangen, en met de heilige koning Lodewijk van Frankrijk als patroon, dateert van 1910.  Architect Henri Valcke uit Ledeberg tekende de plannen voor het neogotische kerkje, met zijn stemmig interieur.
Naast de kerk staat het klooster (momenteel leegstaand) en een school, gesticht door de 'damen bernardinnen' van Bassevelde.

Klooster bernardinnen, Assenedestraat
Het klooster werd in 1843 gesticht door de 'damen bernardinnen' van het O.-L.-Vrouw hospitaal van Oudenaarde.  Aanvankelijk richtte men een school in voor arme meisjes, aan wie handwerk zou worden aangeleerd.  Nu is het voornamelijk een verzorgingstehuis en wordt er onderwijs voor sociale promotie verstrekt.  Het centrale gebouw bekroond met een dakruitertje (rechts van de kapel), is nog een overblijfsel van het vroegere kasteel.  Het is nog eigendom geweest van burgemeester Peers.

Notariswoning in het Dorp
Notariswoning in het Dorp

Sente Lysbettengoed, Hazelarenhoek
In de Hazelarenhoek leidt een lange dreef naar het Sente Lysbettengoed.  Deze hofstede behoorde vroeger toe aan het Sint-Elisabethbegijnhof in Gent.  De oorsprong ervan gaat terug tot het einde van de 12de eeuw.

Hof ter Hasselt, Hasseltstraat 20
Deze hoeve is een voormalig leenhof en heerlijkheid.  Ze behoorde in 1657 toe aan jonkheer Jan Van Ladeuse, gehuwd met jonkvrouw Jacqueline De Baenst.  In 1684 wordt ene G. Garemijn vermeld als baljuw van Ter Hasselt.

Bron: de uitstekende ęStreekgids MeetjeslandĽ gepubliceerd in 1998 door Natuur en Landschap Meetjesland vzw.

En ten slotte nog een woordje over de magnifieke Koninklijke Harmonie St. Cecilia van Bassevelde.  Ze spelen echt bijzonder goed en met veel enthousiasme en humor.  Ze zijn dus terecht bekend tot ver in 't rond.  Hier enkele foto's van hun optreden in Brussel op de Bruegelfeesten in de Marollen op 8 september 2013.

We hebben ook een brochuurtje voor u over het 125-jarig bestaan van deze Koninklijke Harmonie.
En dank zij de Heer Willy Goethals (van Maldegem) kunnen we u nu een foto-album tonen dat Elvire Van Vooren ons heeft nagelaten.
Het hof van Elvire van Vooren Hier vindt u iets over haar hof—haar boerderij bedoelen we natuurlijk—in Bassevelde waar ze bijna heel haar leven gewoond heeft.  Ze was getrouwd met Renť Van Zele.  Van Zele, een familie die van Bassevelde kwam.  We zijn de Heer Marijn Claeys (een Van Zele afstammeling afkomstig van Bassevelde) heel dankbaar voor de stamboom van de familie Van Zele die hij opgezocht heeft.
Met twee foto-albums trachten we de Van Zele stamboom en de foto's van Elvire aan te vullen: het fotoboekje van GabriŽlle de Pape en de foto's van HťlŤne Haverbeke.  In beide albums vinden we foto's van Van Zele's, Haverbeke's en de Pape's, mensen van Bassevelde en omstreken die natuurlijk met elkaar verwant zijn.

Een artikel van 1963 van Guus Cocquyt

De top van deze blz
Meer foto's van Bassevelde
Onze Meetjesland homepage
Tijdschrift ęOns MeetjeslandĽ
Doorzoek onze Meetjesland webstek !
The Meetjesland (in English)
Table of Contents

MijnPlatteland homepage

Meest recente bijwerking :  13-10-2017


Aalter
Adegem
Assenede
Balgerhoeke
Bassevelde
Bellem
Belzele
Bentille
Boekhoute
Donk
Doornzele
Eeklo
Ertvelde
Evergem
Hansbeke
Kaprijke
Kerkbrugge-Langerbrugge
Kleit
Kluizen
Knesselare
Landegem
Lembeke
Lotenhulle
Lovendegem
Maldegem
Merendree
Middelburg
Nevele
Oosteeklo
Oostwinkel
Overslag
Poeke
Poesele
Rieme
Ronsele
Sleidinge
St.-Jan-in-Eremo
St.-Kruis-Winkel
St.-Laureins
St.-Margriete
St.-Maria-Aalter
Ursel
Vinderhoute
Vosselare
Waarschoot
Wachtebeke
Waterland-Oudeman
Watervliet
Wippelgem
Zelzate
Zomergem