Het Meetjesland in het noorden van Oost-VlaanderenThis page in English

St.-Kruis-Winkel, een Meetjeslands dorp

In de Middeleeuwen behoorde St.-Kruis-Winkel tot het Ambacht van Assenede zoals Assenede zelf, Zelzate, Ertvelde, Wachtebeke en Kluizen.  In die lang vervlogen tijden was Sint-Kruis-Winkel een rusting boeredorp ten oosten van de Sasse Vaart.  Dat kanaal zonderde St.-Kruis af van Assenede en de rest van het Ambacht waarvan het administratief maar niet juridisch bleef deel uitmaken.

De Sasse Vaart werd het reuezgrote Kanaal Gent-Terneuzen voor zeeschepen.  Het gaat recht door Zelzate en snijdt die gemeente in twee.  De diepte van het kanaal is 13,5 meter en de bodembreedte is 62 meter.

Klik op de afbeelding hieronder voor een grotere copij ervan. 
De Heilig-Kruiskerk van St.-Kruis-Winkel

De Heilig-Kruiskerk van St.-Kruis-Winkel

Honderde hectaren landbouwgrond werden opgeofferd aan de goden van industrie en vooruitgang en rond het kanaal kwamen zich grote bedrijven vestigen.  Een tunnel werd gegraven om de dagelijkse pijn van de wachtende auto- en vrachtwagenbestuurders wat te verzachten.

Een van de bedrijven dat zich op het grondgebied van St-Kruis-Winkel kwam vestigen was Sidmar.  Op 10 juli 1962 werd de naamloze vennootschap "Sidérurgie Maritime", Sidmar, opgericht.  Na een aantal fusies en overnamen maakt het sinds juni 2006 deel uit van ArcelorMittal, de grootste staalproductent ter wereld.

In 2011 gleden 3.351 zeeschepen voorbij of tot aan St-Kruis-Winkel en het was een recordjaar voor de haven van Gent: meer dan 50 miljoen ton vracht werd overgeslagen.  Dat was 2 miljoen ton meer dan het vorige jaar dat ook het vorige recordjaar was.  Schepen tot 265 meter lang, tot 37 m breed en met een diepgang tot 12,50 meter zijn welkom.

In 1964 werd St Kruis-Winkel met zijn bevolking van 1800 zielen opgeslorpt in de stad van de Stroppendragers.  Sindsdien is het aantal bewoners gedaald en in 2007 waren er nog slechts 1.169.  We geloven niet dat de mensen die er zoals hun ouders geboren werden zich Gentenaars voelen.  Meetjeslanders ?

Bron: de uitstekende «Streekgids Meetjesland» gepubliceerd in 1998 door Natuur en Landschap Meetjesland vzw.

Leonce Albert Van Peteghem werd in Sint-Kruis-Winkel geboren op 7 oktober 1916, de jongste van de 12 kinderen van een landbouwersgezin.  Hij werd priester gewijd in Gent op 18 augustus 1940.  In 1943 werd hij professor aan het Grootseminarie te Gent.  Op 13 juli 1949 werd hij kannunik van het Sint-Baafskapittel te Gent en op 11 februari 1961 vicaris-generaal.  Hij was de 28ste bisschop van het bisdom Gent (van 1964 tot 1991).  Hij is overleden in Gent op 7 januari 2004 en werd begraven in de Sint-Baafskathedraal.

Naar de top van deze blz
Meer foto's
Het MeetjeslandInhoudstafelDoorzoek onze Meetjesland webstek

MijnPlatteland homepage
MijnPlatteLand.com

Meest recente bijwerking :  22-04-2021
Copyright Notice (c) 2024

Aalter
Adegem
Assenede
Balgerhoeke
Bassevelde
Bellem
Belzele
Bentille
Boekhoute
Donk
Doornzele
Eeklo
Ertvelde
Evergem
Hansbeke
Kaprijke
Kerkbrugge-Langerbrugge
Kleit
Kluizen
Knesselare
Landegem
Lembeke
Lotenhulle
Lovendegem
Maldegem
Merendree
Middelburg
Nevele
Oosteeklo
Oostwinkel
Overslag
Poeke
Poesele
Rieme
Ronsele
Sleidinge
St.-Jan-in-Eremo
St.-Kruis-Winkel
St.-Laureins
St.-Margriete
St.-Maria-Aalter
Ursel
Vinderhoute
Vosselare
Waarschoot
Wachtebeke
Waterland-Oudeman
Watervliet
Wippelgem
Zelzate
Zomergem