Stamboom van de familie Feys afkomstig van de Westhoek

Cyrille Emile Pierre Charles Feys

fs.  Ludovica Nathalia Vandevelde en Petrus Albertus Feys
 

° Steenkerke 27/6/1870
x Assebroek 10/4/1901 Louisa Callewaert
† Beveren-aan-de-IJzer 6/1/1942
 

Cyrille was 30 jaar toen hij op 10/4/1901 in Brugge (Assebroek) trouwde met de 22 jaar jonge Louisa Julia Henrietta Callewaert.  Louisa werd geboren op 1/6/1878 in Sint-Michiels-Brugge.  Zij was de dochter van Charles Callewaert (° Lichtervelde) en Mathilde De Raeve (° Staden).  Charles Callewaert had een olieklaarderij, bloemmolens en een handel in granen en zaden.

Na zijn huwelijk met Louisa volgde Cyrille zijn vader op en nam de volledige uitbating van de brouwerij over.

In 1901 werd het bier "Blonde de l’Yser" van zijn vader vervangen door het "Guldenbier" om de verwarring weg te nemen met het "IJzerblond" van brouwerij Lootvoet uit Beveren.
Met zijn "Guldenbier" behaalde hij in 1910 twee gouden medailles te Brussel.  Met "Forte Brune" behaalde hij in 1913 de gouden medailles in Gent.

De uitbreiding en de bloei van de mouterij-brouwerij konden ook worden vastgesteld aan de de bouw van de drie eesten die respectievelijk in 1898, 1906 en 1908 voltooid werden.  Daartoe kocht Cyrille Feys in 1906 nog een stuk grond bij.  De zoutziederij werd volledig opgeheven.  De brouwerij werd veranderd in een stoombrouwerij : hij stapte over van ’gaz-pauvre’ naar electriciteit.
In de stookplaats stond een stoomketel die via een generator voorzag in electriciteit en van waaruit met een ingenieus systeem van banden, wielen en assen alle machines en mechanische delen van de brouwerij aangedreven werden.  Hij wekte zelf de electriciteit op door een dynamo van een stoomtrein.  De electriciteit ontbrak nog op de Beverenkalsijde en het zou nog jaren duren vooraleer de kalsijde electriciteit zou hebben indien men geen electriciteit kon afnemen van de brouwerij.  In de restanten van dat gebouw staat nog altijd die grote dynamo.

Klik op de afbeelding hieronder voor een grotere copij ervan. 
Feys logo

Tijdens de Eerste Wereld­oorlog en tussen de twee wereldoorlogen groeide de brouwerij uit tot één van de belang­rijkste in België, met ongeveer 30 werk­nemers in dienst.  Twee Tsjechische brouwerij-ingenieurs werden direct na de Eerste Wereldoorlog aangeworven.  Hiermee boekte de brouwerij een snelle vooruitgang.
In de loop van 1909 wordt de eigendom verder uitgebreid door toevoeging van het café ’De Billander’.

Op 2 oktober 1909 gebeurde een drama rond de brouwerij.  Door een zware storm kwam de schoorsteen die zich in het midden van het gebouw bevond, naar beneden.  Een 29-jarige zwangere vrouw, Valerie Top-Lahaye, kwam onder de brokstukken terecht en verloor hierbij het leven.

In 1912 werd het machinepark uitgebreid en het achterste gedeelte van de brouwerij werd gedeeltelijk herbouwd.  Er kwam een nieuwe schouw bij het ketelhuis.  Machines konden zo op een betere manier worden aangedreven.

In december 1914 werden de verschillende Franse divisies en legeronderdelen die zich in de Westhoek bevonden, samengebracht in een nieuw opgericht VIIIe Franse leger.  Op het ’Quartier Général’ van het nieuwe leger kwam op 13 december 1914 de opperbevelhebber, Generaal Joffre, besprekingen voeren met de generaals Foch en Urbal.  Generaal Foch verbleef al die tijd in het huis van Cyrille Feys op de Beverenkalsijde.

Door het oorlogsgeweld op de vlucht geslagen naar Frankrijk verbleef Cyrille drie volle jaren met zijn hele gezin in Parijs.  Hij kwam telkens van maandag tot vrijdag naar zijn brouwerij op de Beverenkalsijde.

Brouwerij ’Het Anker’ lag achter de IJzer, in onbezet België, en had dus niet te lijden onder de maatregelen die de Duitse bezetter uitvaardigde.  De aanwezigheid van talrijke dorstige soldaten aan het front deed de zaak floreren zoals duidelijk blijkt uit de cijfers van moutstortingen.  Waar deze in 1914 nog ’maar’ 92.958 kg bedroegen, was dit in 1915 opgelopen tot 324.590 kg!  Ook na de oorlog zorgde de bevoorrading van de arbeiders belast met de wederopbouw van de verwoeste frontstreek voor veel werk.
Na de oorlogsjaren, de wederopbouw en het succes van de "Forte Brune" werd er ’s zomers soms wekelijks zelfs tot driemaal toe gebrouwen.  Doorgaans brouwde Cyrille tweemaal per week.  Door het feit dat vele soldaten het bier hier achter het front hadden leren kennen, werd er niet lang meer enkel en alleen gebrouwd voor plaatselijk verbruik.  De "Forte Brune" begon als het ware aan haar triomftocht en werd zelfs tot in Antwerpen, Brussel en Luik geschonken.  Hiervoor waren er weer installatieaanpassingen nodig.

Achter in de brouwerij werd een nieuw gebouw opgetrokken, uitgerust met een achttal tanks om het bier beter te kunnen bewaren.  Deze tanks hadden elk een inhoud van 2.500 liter.

In 1919 kregen we een verdeling onder de familie Feys-Callewaert.
De NV "Mouterij-Brouwerij Feys-Callewaert en Zonen" werd opgericht op 10 oktober 1935 voor notaris De Weert te Brugge.  Bij deze oprichting bezat de brouwerij bijna honderd eigendommen, grote en kleine : meerdere delen door de inbreng van Cyrille Feys, de familie Callewaert en ook deze van zijn vader Pieter Feys.  Daarbij bezaten zij een vijftigtal herbergen uit de omgeving die alle verplicht waren hun bier van de brouwerij af te nemen.

In 1930 had Cyrille Feys het plan opgevat mout te fabriceren voor derden : daardoor was de omzet in enkele jaren meer dan verdubbeld.  Er werd ook werk gemaakt van een volledig nieuw gamma bieretiketten "Feys-Callewaert & Zonen".  Cyrille spaarde geen cent om zijn bier te promoten.

In 1938 laat Cyrille, ondertussen enorm afgezwakt door langdurige ziekte, het volledige bedrijf over in handen van zijn vrouw Louisa Callewaert.  Louisa kreeg hierbij veel steun van haar zonen.

Tijdens de winters van de Tweede Wereldoorlog verminderde het brouwen tot eenmaal per week in plaats van tweemaal per week.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog brouwde Fernand Feys noodgedwongen uitsluitend ’zéro huit’.  Dat laatste is een laconieke uitdrukking voor een bier van mindere kwaliteit, bier met minder dan 0,8% alcohol.

Wanneer in 1941 brouwer Hilaire Houvenaghel uit Leisele, zijn roerstokken definitief neerlegde, kocht hij het Anker-bier van de brouwerij Feys-Callewaert.  Hij trok zelf het bier van Feys op flessen.  Brouwer Hilaire Houvenaghel was zeer goed bevriend met de brouwersfamilie Feys, omdat zijn ouderlijke brouwerij niet over een eigen mouterij beschikte.  Ze namen mout af van de grootmouterij-brouwerij "Het Anker" op de Beverenkalsijde.

Op 6 januari 1942 overleed de 71-jarige Cyrille Feys en werd door zijn werknemers op 11 januari ten grave gedragen in de parochiekerk van Roesbrugge.
Cyrille was Officier in de Orde van Leopold II, ereburgemeester en lid van alle godvruchtige verenigingen van de gemeenten Beveren en Roesbrugge.

De brouwerij werd verder gezet door zijn zoon Fernand Feys samen met diens broers Paul en Ignace.

Op 4 maart 1951 overleed Louisa Callewaert, op de leeftijd van 73 jaar, in haar huis op de Beverenkalsijde.  Haar zoon Paul is er nog blijven wonen tot in het jaar 1954.  Nadien bleef het huis onbewoond tot op vandaag (2015).)

Cyrille Feys was burgemeester van 1904 tot 1920 en van 1933 tot 1941 van Beveren-aan-de-IJzer.  In een publicatie van 1904 lezen we hoe hij op dinsdag 16 februari 1904 op plechtige wijze werd ingehuldigd als burgemeester.  De stoet vertrok om 1 ure 1/2 ’s namiddags van het huis van den heer Burgemeester naar de dorpplaats.  De volgorde van alle deelnemers was als volgt vastgelegd :
"1. Opening van den stoet door vijf gekostumeerde ruiters.
2. De Velo club.
3. Muziek.
4. De Schoolkinderen in twee groepen.
5. Bakkerswagen.
6. Sint Josephgilde, te voet.
7. De voordeelen der Lijfrentkas, verbeeld op wagen.
8. Boldersgilde te voet.
9. Visscherswagen.
10. De Toneelgilde, te voet.
11. Jagerswagen.
12. De Pompiers.
13. Brouwerswagen.
14. Rijtuigen.
15. De Geestelijkheid, Kerk- en Dischraad.
16. Gemeenteraad, Burgemeester en Schepenen.
17. Veldwachter. - Gendarmen.
’s Avonds om vijf ure : feestmaal in het gemeentehuis bij Leopold Neudt.  Deze die begeren er in deel te nemen gelieven zich aan te geven ten laatsten op donderdag 11 februari ’s middags.
Algemeene Verlichting.")

In 1907 kocht Cyrille Feys een stuk weiland naast de brouwerij.  Daardoor kreeg hij doorgang naar de mouterij via een aardeweg die in de 13de eeuw de toegangsweg was naar de abdij van O.-L.-Vrouw-ter-Nieuwe-Plant (abdij opgericht door Elisabeth van Rohardusbrugge en Willem van Béthune in 1230 en tijdens de beeldenstorm in de 16de eeuw verwoest), nu de kapelledreef.

In die ’dreef’ liet Cyriel, in 1909, een kapel bouwen, toegewijd aan O.L.Vrouw der Engelen, ter herinnering aan hun dochtertje Marie-Louise, geboren te Beveren op 3 juni 1903 en overleden op 6 april 1909.  Deze kapel, tot op heden goed bewaard, geniet reeds meer dan 42 jaar van de zorg van Mevr. Suzanne Van Dorpe uit de nabije Bergenstraat, die met hart en ziel dagelijks deze kapel open- en dichtmaakt en onderhoudt.

Aan de kerk van Beveren schonk Cyriel Feys in 1918, uit dankbaarheid voor het gunstig verloop van de zware operatie die hij onderging in het militair hospitaal "De Oceaan" in De Panne, een prachtig neogotisch eiken altaar, toegewijd aan O.L.Vrouw.

Cyrille is overleden op 6/1/1942 in Beveren-aan-de-IJzer, 71 jaar oud.  Hij werd begraven op 10/1/1942.

Klik op de afbeelding hieronder voor een grotere copij ervan. 
Feys familiegraf

Het graf van twee burgemeesters en hun echtgenote

Louisa, Cyrille's weduwe, is overleden op 4/3/1951 in Beveren-aan-de-IJzer, 72 jaar oud.

De kinderen van Cyrille en Louisa:

  1. Paul Charles Pierre Cyrille Marie Joseph Feys
    ° Beveren-aan-de-IJzer 26/3/1902
    Paul trouwde met Maria Adonia Delambre.  Zij werd geboren op 2/2/1901 in Armentières, Nord, Frankrijk.  Deze stad ligt aan de Belgische grens ten zuiden van Ploegsteert en ten NW van Rijsel.
    Beiden zijn overleden in Brugge, hij op 15/1/1980 (77 jaar oud) en zij op 29/1/1991 (89 jaar oud).
    Hun huwelijk bleef kinderloos.
     
  2. Marie Louise Caroline Joseph Feys
    ° Beveren-aan-de-IJzer 3/6/1903
    † Beveren-aan-de-IJzer 6/4/1909
    Op haar overlijdensakte staat als adres vermeld : Poperinghestraat 62 te Beveren-aan-de-IJzer.
     
  3. Suzanne Marie Urbanie Joseph Feys
    ° Beveren-aan-de-IJzer 6/8/1904
    x Roger Jean Maurits Vandoorne
    † Kachtem 26/6/1941
    Kachtem, tussen Roeselare en Ingelmunster, maakt nu deel uit van Izegem.
    Roger is later hertrouwd met zijn schoonzus Denise.
    Hij is overleden op 29/7/1978.
    Roger en Suzanne kregen vier kinderen.
     
  4. Charles Louis Aimé Alexandre Marie Joseph Feys
    ° Beveren-aan-de-IJzer 14/7/1906
    x Geluwe 1930 Jeanne Vuylsteke
    † Geluwe 28/12/1966
     
  5. Ignace (Ignatius) Cyrillius Amatus Marie Joseph Feys
    ° Beveren-aan-de-IJzer 17/8/1907
    Ignace is overleden op 9/11/1969, 62 jaar oud.
    Ignace trouwde met Cécile Van de Walle (° Roeselare 15/4/1917 - † Herent 22/8/1983)
     Ignace en Cécile hebben twee kinderen.
     
  6. Fernand Edouard Camille Marie Joseph Feys
    ° Beveren-aan-de-IJzer 30/11/1908
    x Jeanne Depondt (° Torhout 25/9/1914 - † Roeselare 2/6/1971)
    † Roeselare 4/3/1988
     
  7. Albert Gabriel Julien Marie Joseph Feys
    ° Beveren-aan-de-IJzer 25/1/1910
    Hij werd Jezuïet.
    Albert is overleden op 5/5/1994 in Jette, 84 jaar oud.
     
  8. Marie Ange Feys
    ° Beveren-aan-de-IJzer 7/2/1911 en nog dezelfde dag overleden.
     
  9. Josephus Feys
    ° Beveren-aan-de-IJzer 1/4/1913 en nog dezelfde dag overleden.
     
  10. Genevière Paule Madeleine Marie-Jeanne Feys
    ° Beveren-aan-de-IJzer 5/4/1914
    Genevière trouwde met Marcel Emiel Ferdinand Holvoet (° 25/3/1907).
    Marcel is overleden op 23/5/1940, 33 jaar oud (oorlogs­slacht­offer).
     Genevière en Marcel kregen twee kinderen.
     
  11. Denise Feys
    ° Parijs 22/7/1916
    x Roger Jean Maurits Vandoorne
    Roger werd geboren op 11/12/1904.  Hij was reeds weduwnaar van Suzanne Feys (1904-1941), de oudere zus van Denise.
    Denise is overleden in Roeselare op 30/5/1970.
    En Roger is overleden op 29/7/1978, 73 jaar oud.
     
  12. Solange Feys
    ° Beveren-aan-de-IJzer 23/6/1918
    x Hubert Vandenhoven, dokter in de geneeskunde.
    Solange is overleden op 25/11/1980, 62 jaar oud.
     Solange en Hubert hebben één dochter.
     
  13. Christiane Feys
    ° Beveren-aan-de-IJzer 8/4/1921
    x 16/4/1948 Jean Ponette (° 11/11/1918)
     Christiane en Jean hebben drie kinderen.
     
 1. Solange Feys 2. Denise Feys 3. Paul Feys 4. Christiane Feys 5. Louisa Callewaert 6. Geneviève Feys 7. Ignace Feys 8. Albert Feys 9. Suzanne Feys 10. Vader Cyriel Feys 11. Charles Feys 12. Fernand Feys Klik hier voor een grotere versie van deze foto.
Als uw kurseur even tot rust komt op iemands hoofd 
   verschijnt een naam als we die kennen of een nummertje. Klik in de linker bovenhoek van de afbeelding voor een grotere copij ervan.
De familie Feys-Callewaert

Bovenaan vlnr: Albert, Suzanne, Cyriel Feys, Charles en Fernand.
Onderaan: Denise, Paul, Solange, Christiane, Louisa Callewaert, Geneviève en Ignace.

De familie Feys-Callewaert
1. Solange — 2. Denise — 3. Paul — 4. Christiane — 5. Louisa Callewaert — 6. Geneviève — 7. Ignace — 8. Albert — 9. Suzanne — 10. Cyriel — 11. Charles — 12. Fernand.

Onze beste dank aan Marie-Christine Vandevelde ook voor de foto's op deze bladzijde, behalve de aller­laatste foto hierboven natuurlijk: hij dateert allicht van rond 1924 en Marie-Christine zat dan natuurlijk nog niet tot over haar oren in de luiers—sorry, ze was dan natuur­lijk nog lang niet aan luiers toe.  Sorry !

De ouders van Cyrille:
Ludovica Nathalia Vandevelde en Petrus Albertus Feys
 



Welkomblz

Feys, Amelia Rosalia
Feys, Carolus Ludovicus
Feys, Charles Louis
Feys, Cyrille Emile
Feys, Elisa Clementia
Feys, Fernand
Feys, Franciscus Ludovicus
Feys, Jacobus Ludovicus
Feys, Joannes Albertus
Feys, Petrus Albertus
Feys, Pierre Michel
Feys, Rosalia Clemencia
Feys, Seraphinus Jacobus
Feys, Suzanne Marie
 

↑TopHome

Meer stambomen
 

Uw suggesties, aanvullingen en verbeteringen zijn steeds heel welkom.
  Neem aub contact op met ons.

MijnPlatteland homepage
MijnPlatteLand.com

Meest recente bijwerking :  31-07-2023
Copyright (c) 2024




Welkomblz

Feys, Amelia Rosalia
Feys, Carolus Ludovicus
Feys, Charles Louis
Feys, Cyrille Emile
Feys, Elisa Clementia
Feys, Fernand
Feys, Franciscus Ludovicus
Feys, Jacobus Ludovicus
Feys, Joannes Albertus
Feys, Petrus Albertus
Feys, Pierre Michel
Feys, Rosalia Clemencia
Feys, Seraphinus Jacobus
Feys, Suzanne Marie