fs Charles Ryckaert en Maria Zoetaert
° Eeklo 13/7/1643
x Eeklo 7/7/1670 Petronella Van Den Hende
Eeklo 21/3/1729
Petronella Van Den Hende (° Eeklo 19/6/1650 - † Eeklo 25/3/1728) was de enige dochter van leerlooier en schoenmaker Petrus in zijn derde huwelijk met Maria Pelleman (ook Peelman). Petrus had uit zijn vorige huwelijken met Petronella Bollongiers († rond 1636) en Anna Blomme († Eeklo 20/3/1647) nog zeven kinderen.
Hun kinderen:
Het is Joannes Ryckaert en Petronella Van Den Hende zeker niet voor de wind gegaan. Op 11 juli 1691 besloot de wet van Eeklo, op verzoek van Jan Boxstaele, wonende te Kaprijke, de onroerende goederen van Joannes openbaar te verkopen. De reden hiervoor is ons tot hiertoe nog niet heel duidelijk, omdat hij niet in de verkoopakte vermeld werd, maar meer dan waarschijnlijk had Joannes, kort na zijn huwelijk, bij Jan Boxstael een hypothecaire lening aangegaan, die hij nadien niet kon afbetalen, zodat deze laatste langs rechterlijke weg zijn geld opeiste. De verkoop, die men toen een "verkoop bij decreet" noemde, had plaats op het stadhuis van Eeklo, volgens de gebruikelijke normen: er werd een kleine kaars aangestoken en wie het laatste bod had gedaan als de kaars van zelf doofde, werd de nieuwe eigenaar. De verkoop bracht echter onvoldoende op en het goed werd nog een tweede en een derde keer opgeroepen telkens met 14 dagen tussentijd. De uiteindelijke verkoop had plaats op 24 oktober 1691. Het goed werd toegewezen aan de laatste bieder, Cornelius Hallaert, voor de som van 320 pond groten. De verkoop bestond uit een hofstede met woning, schuur, stalling en boomgaard, met een oppervlakte van 70 roeden en twee partijen akkerland, samen vier gemet groot, alles gestaan en gelegen te Eeklo langsheen de Vrombautstraat.
Een verloop bij decreet of rechterlijke verkoping betekende niet altijd, dat de persoon, wiens goed onder de hamer kwam, in onoverkomelijke financiële moeilijkheden was geraakt. In zijn inventaris van de rechterlijke verkopingen of verkopingen "bij decreet" door de wethouders van Eeklo, maakt Erik De Smet terecht de volgende opmerking: "Net als bij de procedure verliep de uitspraak veelal stereotyp. De strakke lijn werd dermate gehandhaafd, dat het bij wijlen leek alsof elke logica zoek was; Sommige gezinnen zagen het dak boven hun hoofd verloren gaan omwille van een onbenullige, niet betaalde schuld van enkele luttele ponden. Wanneer wij zien voor welke kleine schulden de ingezetenen elkaar voor de rechtbank sleepten en daarbij tot het uiterste gingen, kunnen wij niet anders of de gemeenschapszin, de tolerantie en de vriendschap onder de inwoners gedurende de 17de en 18de eeuw zeer sterk in vraag stellen.
Misschien was de rechterlijke verkoping van de goederen van Joannes Ryckaert lang niet nodig geweest. Stond hij kennelijk op geen gunstig blaadje bij de Eeklose wethouders ? En Maurice Ryckaert voegt daaraan toe: "Een feit is wel zeker, dat de Ryckaerts steeds gekenmerkt zijn geweest door hun fierheid, maar evenzeer door een niet geringe dosis zelfingenomenheid, waardoor ze wel eens hun te hoog verheven hoofd pijnlijk tegen de balk hebben gestoten."
De ouders van Joannes:
Charles Ryckaert en Maria Zoetaert
Onze Ryckaert welkomblz
Inhoudstafel -
Zoek-bladzijde
U heeft een aanvulling, een commentaar, een foto of een verbetering ?
Neem dan aub contact op met ons !
Copyright Notice
Meest recente bijwerking : 04/08/2022