De tak RONSELE van de familie De Neve.
fs. Peter Jan De Neve (C 3) en Maria Jacoba Buysse
° Evergem 14-6-1809
x Zomergem 26-9-1838 Coleta Martens
+ Ronsele
De tak Ronsele, die momenteel aan zijn zevende generatie toe is, stamt uit de zogezegde vaderstam Evergem, met het huwelijk te Zomergem op 26-9-1838 van Livien De Neve, fs. Peter Jan en Maria Jacoba Buysse, met Coleta Martens, dochter van Guillelm en Joanna Maria De Pauw. Livien was geboren te Evergem op 14-6-1809 en stierf te Ronsele op het Goed ten Boomgaarde of het Hof van Pilkem, in de Ronselstraat,waar hij na zijn huwelijk op 3-3-1887 als landbouwer was gaan wonen. Zijn echtgenote Coleta Martens werd geboren te Zomergem op 25-9-1807 en stierf te Ronsele op haar hoeve op 9-7-1880.
Het Goed ten Boomgaarde of het Hof van Pilkem, was een oude hofstede van 20 bunder of nagenoeg 27 hectaren groot, die gelegen was binnen Ronsele, langheen een smalle dreef die uitgaf op de Ronselestraat en reeds in 1334 wordt vermeld in de rekeningen van de Oudburg en nadien in het renteboek van de heerlijkheid van Ronsele anno 1469 en toen eigendom was van de dorpsheer Anselme Opicius Adorne, een telg uit een adellijk geslacht afkomstig van Genua in Italie en hier te Damme was verzeild geraakt als invloedrijke en machtige bankiers.
Het Goed ten Boomgaarde was van het type hofsysteem, gekenmerkt door een meerledige bouw van aparte bedrijfsgebouwen, die los van elkaar, samen met het woonhuis verspreid stonden op het erf, dat afgesloten was door een brede walgracht en een poortgebouw.
Livien was hier samen komen wonen met zijn echtgenote en zijn ongehuwde broer Bernard, die jondman zou blijven en later op het hof zou overlijden.
Livien, die uit een zeer welstellende boerenfamilie stamde was een zeer welstellend landbouwer die veel land onder de ploeg had en ook verscheidene eigendommen bezat te Ronsele en in Zomergem. Politiek ambitieus was hij vanaf zijn komst in Ronsele, lid van de armraad en de kerkraad, werd spoedig schepen en was burgemeester van 1879 tot 1884. Hij had ook de bijnaam van schapenboer, wat hij ook voor een deel was, want op het hof stond een ruime schaapstal met een schapendrift van meer dan honderd koppen.
Tijdens de pachttermijn van Livien De Neve was de hofstede eigendom van de nobele familie Dons de Lovendegem. Livien liet de pacht van de hofstede in 1876 over aan zijn zoon Paulus die hierna volgt.
Uit het huwelijk van Livien De Neve en Coleta Martens, sproten vijf kinderen.
De ouders van Lievin, Peter Jan De Neve en Maria Jacoba Buysse
Algemeen Overzicht
Doorzoek deze webstek !
Onze beste dank voor deze stamboom aan Marijn Claeys.
Dit is (op enkele aanvullingen na) zijn werk.
Uw suggesties, aanvullingen en verbeteringen zijn steeds heel welkom.
Neem aub contact op met ons.
MijnPlatteLand.com
Meest recente bijwerking : 29-04-2021
Copyright (c) 2024