z.v. Petrus Anthonius Claeys (B VII d) en Victoria Mestdagh
° Kaprijke 7-1-1818
x Kaprijke 13-9-1848 Sophia De Rijcke
† Kaprijke 19-11-1886
De tweede zoon van bakker Pieter Antoon Claeys werd
daags na Driekoningen in 1818 geboren. In het militiejaar 1837 was hij
timmermansknecht en woonde hij in bij landbouwer Jan Francies Dhaese te
Kaprijke. Hij was 1,61m groot, trok het nummer 32 maar werd wegens een
(hardnekkige?) oogontsteking afgekeurd op 9/2/1838.
Hij huwde op 13 september 1848 te Kaprijke met Sophia De Rijcke (° Kaprijke 10-9-1819), dochter van Jan Baptiste en Carolina Van Branteghem.
Carolus woonde na de dood van zijn ouders - hij was amper 9 jaar oud - bij zijn broer Francies, bakker in de Voorstraat nr. 8 en stond in 1847 ingeschreven als "schrijver" (bediende). In 1857 was hij schoolmeester en woonde toen op het Dorp nr 32 te Kaprijke.
Toen in 1860 officieel de "leerwerkschool" afgeschaft werd en vervangen door de meisjesschool werd Karel Claeys met eenparigheid van stemmen tot bestuurder ervan verkozen. Hij genoot een jaarwedde van 300 frank en bekwam een "schadeloosstelling voor onderwijs aan arme kinderen" van 37,5 centiemen per maand en per kind. (in 1860 waren er dat 49 en in 1863 reeds 70 meisjes).
Op zijn kosten moest hij dan nog een gediplomeerde hulponderwijzeres in dienst nemen "voor helpen geven gezamentlijk met hem van lager onderwijs aen de kinderen en welke bovendien belast zal zijn met het leeren van handwerk aen dezelve…"
Het afgeschafte leerwerkhuis diende als meisjesschool en Karel moest daar ook wonen. Hij mocht de tuin, stal en remise gebruiken.
In 1867 stond hij in de bevolkingsregisters ingeschreven op het Plein nr 29 als winkelier en "organist".
Ook in 1867 verkocht koster Claeys een woonhuisje in de Eendepoelakker aan de Moerstraat te Kaprijke, met grond, samen 6 a 20 ca (sectie A 777 en 778), geërfd van zijn moeder Victoria Mestdagh, aan werkman Carolus Franciscus Lievens voor 700 fr. (158)
Toen in datzelfde jaar Engel De Pape, na 11 jaar functie, wegens gebrek aan kennis van zaken, ambsthalve als gemeenteontvanger ontslagen werd, stelde koster Claeys zich kandidaat en werd met 6 stemmen tegen 2 (voor bediende Désiré Martens) door de gemeenteraad van 16-7-1867 benoemd. Enkele maanden later vraagt de hoofdgemeente-onderwijzer Louis Braet zijn ontslag aan, en dadelijk stelt koster Claeys, ook gemeenteontvanger, winkelier, directeur en leraar in de meisjesschool, zich kandidaat.
(De combinatie van deze beroepen is niet zo onwaarschijnlijk: het aantal leerlingen per klas was onbeperkt in die tijd, zodat zijn kinderen zeer gemakkelijk naar een andere onderwijzer konden overgeheveld worden indien hij als koster zijn taak in de kerk moest vervullen. De taak van gemeente-ontvanger was 100 jaar geleden gewoon niet te vergelijken met de "papieren wereld van nu" en dus slechts een bijkomende taak. Ten slotte zal zijn echtgenote tussendoor wel de winkel opengehouden hebben.)
Tijdens de gemeenteraadszitting van 10 maart 1868 wordt Charles-Louis Claeys met eenparigheid van stemmen verkozen.
We citeren even de loffelijke woorden uit het gemeenteraadsverslag van die dag: (159)
Hoe groot de lof vanwege de toenmalige gemeentemandatarissen ook was, de provincie vernietigt de benoeming omdat Charles' diploma niet wettelijk is. De provincieraad benoemde dan eerst Felix Dhondt uit Nederbrakel, die weigerde en later Gustave De Vaere uit Tielt, die naar Kaprijke overkwam.
Maar koster Claeys liet zich niet doen ! Ook de plaats van hulponderwijzer aan de gemeenteschool werd vacant en hij stelde dadelijk hiervoor zijn kandidatuur. Opnieuw benoemde de gemeenteraad van 1-9-1868 hem en weerom werd hij door de gouverneur gewraakt. Bij gebrek aan kandidaten echter, werd hij uiteindelijk toch door tussenkomst van het gemeentebestuur op 20-10-1868, in zitting van 12 december 1868 benoemd tot hulponderwijzer voor 1 jaar tot 20 october 1869.
"Juist gepast", moet Charles-Louis gedacht hebben, "tegen dan is mijn zoon afgestudeerd !" En inderdaad in zitting van 2 october 1869 werd zoon Désiré tot hulponderwijzer benoemd.
Toen broer Francies voor 1880 ging rentenieren op het plein te Kaprijke, betrok koster Claeys diens woning in de Voorstraat 22. Hij stond nog steeds bekend als kruidenier en organist. Hij overleed er op 13-11-1886 en Sophie op 19-4-1895.
Zij hadden 6 kinderen:
De ouders van Carolus
Petrus Anthonius Claeys
(B VII d) en Victoria Mestdagh
Inleiding
Inhoudstafel
Overzicht I -
Overzicht II -
Overzicht III
Doorzoek onze Claeys website
Meer stambomen
MijnPlatteLand.com
Meest recente bijwerking : 21-04-2021
Copyright (c) 2024
OVERZICHT I
OVERZICHT II
OVERZICHT III
Achiel (B X l)
Adhemar (B XI b)
Albert (B XI j)
Amand (B X p)
André (B XI l)
Arthur (B XI d)
Bruno (B VIII b)
Bruno (B IX g)
Camiel (B X i)
Carolus Josephus (B VI e)
Carolus Ludovicus (B VIII g)
Carolus Ludovicus (B IX c)
Christoffel-Carolus (B IX h)
Constant (B IX i)
Cyriel (B X k)
Cyriel (B XI g)
Désiré Francies (B IX j)
Edmond (B X b)
Edmond (B X e)
Edmond (B X f)
Edmond (B X g)
Emiel (B X a)
Emiel Ferdinand (B IX k)
Francies (B IX f)
Franciscus (B V l)
Franciscus (B VII c)
Franciscus (B VIII f)
Franciscus Jacobus (B VI b)
Gerard (B X h)
Gerard (B XI e)
Gerard (B XI m)
Henri (B X c)
Ivo (B VIII h)
Jacobus (B V k)
Jerome (B XI f)
Joannes (B V i)
Joannes (B VII b)
Joannes Baptist (B VII a)
Joannes Bernardus (B VIII a)
Joannes Bernardus (B IX a)
Joannes Franciscus (B VI c)
Joannes Franciscus (B VIII e)
Josef (B X m)
Lionel (B XI c)
Maurice (B X o)
Maurits (B XI i)
Medard (B XI a)
Medard (B XI h)
Petrus (B V j)
Petrus (B VI d)
Petrus Anthonius (B VI a)
Petrus Anthonius (B VII d)
Petrus Anthonius (B VIII d)
Petrus Paulus (B X n)
Pieter Bernard (B IX e)
Pieter Dominicus (B VIII c)
Pieter Dominicus (B IX b)
Renaat (B X j)
Robert (B XI k)
Theofilus (B X d)
Theophilus (B IX d)
Zoek het op !
MijnPlatteLand.com