De BOU 8 is een brokant juweeltje ! Lumineus idee toch van oud-burgemeester Edgard Stookman, om met die ‘hoogaars’ de herinnering te bestendigen aan Boekhouter-haventje dat de bakermat was van de mosselvisserij, jawel !
In een vouw van de Braakmanbaai vonden de houten, zeil-gestuurde schuitjes, een aanlegplek. Die evolueerde tot een steiger met bijbehorende barakken, tot een heus vis- en mosselhaventje dat stelselmatig van de dorpskom moest wijken. Verzanding slibde die nauwe vaargeul toe en dwong de vissers tot ‘baggeren’, tot deinzen naar het open water. Op vier, vijf plaatsen localiseerde zich achtereenvolgens genoemde bedrijvigheid. In 1497 bleek er al sprake te zijn van een aanlegplaats en op een oude kaart uit 1572 wordt al een haven vermeld.
Hengsten, hoogaarzen, schouwen, boeieraken en lemmeraken waren platbodemschuiten die de haventjes van Paal, Philippine, Biervliet, Hoek, Boekhoute e.a. binnenschoven, op de nukken van getijden en weersomstandigheden.
Aangrijpend boeiend is de vaststelling dat in het eerste kwartaal van de 20ste eeuw, ongeveer 800 Boekhoutenaren direct of indirect van de visserij leefden.
![]() ![]() |
(foto: Robert De Lust)
Om iets van de sfeer van weleer te proeven, moeten we de Havendijk, de omgeving van het Isabellagemaal en zeker ook het Olmendijkje bewandelen. In het boek ‘Over den Vier Ambachten’ uit 1993 van A. de Kraker, H. Van Royen, M. De Smet, verschaften foto’s en tekeningen een beeld van het recentere havengebeuren. Edgard Stockman en J. Van Beylen schetsen hierin het verhaal van dit en andere (Zeeuwse) haventjes. De wijze waarop de laatste ligplaats van de mosselschuiten bij Boekhoute teloorging, doet rechtgeaarde streekbewoners kopschudden. Maar een brok oerechte sociale geschiedenis blijft dit gebeuren wel !
Het plaatselijke visserijmuseum werd door de oud-burgervader en een schare vrienden uit het vissersmilieu, uit de grond gestampt. Het groepeert documenten, kledij, werktuigen en archeologische vondsten die dit stuk regionale geschiedenis doen beklijven tot een erfstuk dat voor heemkundigen, onderwijsmensen, leerlingen en alle gelnteresseerden een verrassende bron is voor onderzoek en puur heemgenieten.
Robert De Lust
Bron: de uitstekende «Streekgids Meetjesland» gepubliceerd in 1998 door Natuur en Landschap Meetjesland vzw.
Over Boekhoute
Het Meetjesland
— Inhoudstafel
— Doorzoek onze Meetjesland webstek
MijnPlatteLand.com
Meest recente bijwerking : 09-05-2022
Copyright Notice (c) 2025
Aalter
Adegem
Assenede
Balgerhoeke
Bassevelde
Bellem
Belzele
Bentille
Boekhoute
Donk
Doornzele
Eeklo
Ertvelde
Evergem
Hansbeke
Kaprijke
Kerkbrugge-Langerbrugge
Kleit
Kluizen
Knesselare
Landegem
Lembeke
Lotenhulle
Lovendegem
Maldegem
Merendree
Middelburg
Nevele
Oosteeklo
Oostwinkel
Overslag
Poeke
Poesele
Rieme
Ronsele
Sleidinge
St.-Jan-in-Eremo
St.-Kruis-Winkel
St.-Laureins
St.-Margriete
St.-Maria-Aalter
Ursel
Vinderhoute
Vosselare
Waarschoot
Wachtebeke
Waterland-Oudeman
Watervliet
Wippelgem
Zelzate
Zomergem