Het Meetjesland in het noorden van Oost-VlaanderenThis page in English

Kerkbrugge, een Meetjeslands dorp

Kerkbrugge en Langerbrugge zijn natuurlijk twee dorpskernen die aan elkaar gegroeid zijn.

Het Goed Ten Boekel was eerst een leengoed van de St Baafsabdij van Gent.  De eerst gekende eigenaar was B. Van Der Spiegele, een Gentse patriciër die het als zijn zomer­ver­blijf gebruikte.  In de 14de Eeuw kwam het in de handen van de familie Borluut, een andere patriciërs­familie van Gent.

Na de restauratie van 1761 werd het kasteel Ten Boekel in Langerbrugge niet noemens­waardig meer verbouwd, maar de jarenlange leegstand is mogelijk het begin van het einde...

Klik op de afbeelding hieronder voor een grotere copij ervan. 
Goed ten Boekel

Goed ten Boekel

Van dezelfde oorsprong, maar in de 19de Eeuw onherkenbaar verbouwd of zelfs helemaal vernieuwd zijn het goed Heylwegen of Ter Beken (Langerbrugge), het kasteel op het Vurstje (vroeger buitenverblijf van de abt van St.-Baafs) en het gemeentehuis, op de plaats van het eeuwenoude Huis Ter Burcht.

Heel wat veranderde in Langerbrugge toen de electri­citeits­centrale er kwam.  Op 4 juli 1911 verschenen een aantal heren voor de notaris in Brussel voor de oprichting van een naamloze vennootschap "Centrales Electriques des Flandres" (CEF).  Twee van die heren, Paul Lippens, een Gentenaar en Henry Le Boeuf vertegen­woordigden de "Banque d'Outremer".  Baron Floris Van Loo vertegen­woordigde de "Société d'Electricité du Brabant".

Die baron was misschien wel een excentrieke kerel.  Men vertelt dat hij bij zijn reizen per koets vergezeld was van hoorn­blazers die er moesten voor zorgen dat zijn doortocht niet onopgemerkt kon verlopen.  Hij had een kasteel in Langerbrugge en ook een in Evergem.  In 1882 werd hij burgemeester van Evergem en volgde zo zijn vader op in dat ambt.  Evergem was de eerste gemeente die een concessie tekende met CEF voor het vervangen van de "petroollampen" voor de openbare verlichting en voor het leveren van "stroom" voor verlichting en "drijfkracht" voor wie dat wenste.

De bouw van de centrale in Langerbrugge begon in 1913.  Men hoopte nog in 1913 te beginnen met een productie van 40.000 kW.  Reeds in 1911 had men aan deze plaats gedacht voor een centrale: bij Gent, bij de spoorweg van Zelzate naar Gent en langs het kanaal Gent-Terneuzen.  Baron van Loo had de terreinen aan de CEF afgestaan in ruil voor aandelen.  Begin 1913 had CEF een bediende aangeworven voor de boekhouding.  Zijn maandloon was 250 frank.

Uiteindelijk werd de centrale in Langerbrugge pas op 4 februari 1914 opgestart maar in maart was er nog steeds geen levering van electriciteit.  In mei steeg de productie tot 48.700 kWh.  Maar van september 1914 tot september 1916 lag de centrale stil bij gebrek aan brandstof.

Dat gebouw kreeg vele jaren later een nieuwe bestemming en huisde dan het Energeia-Museum.  Het was een prachtig museum met een unieke verzameling van industrieel erfgoed maar de directie van Electrabel besliste dan het museum niet meer open te stellen voor het publiek.  In 2012 werd het op grote schaal geplunderd en de meeste museum­stukken, waarvan een goed deel als monument geklasseerd was en tot dan in perfecte staat, zijn vernield of verdwenen.  Over een periode van wel twee maanden werden vitrine­kasten leeggehaald en werd het koper weggerukt van alternatoren, transfor­matoren, schakelaars en noem maar op.  Kraantjes, koperen leidingen, meet­toestellen en oliedrup­pelaars zijn verdwenen en zelfs het archief van EBES dat gaat van 1900 tot 1960 werd door elkaar gegooid.  Hoe dit laatste koper­dieven kan interesseren weten we niet.  Maar veronderstel even dat de nieuwe eigenaar van de site, Langerbrugge Projects, liever alles zou afbreken...  Dat kan misschien gemakke­lijker bekomen worden als er niets meer overblijft dat het bewaren waard is.

In Langerbrugge is er nu nog een oude veerdienst die voertuigen, fietsers en voetgangers over het kanaal zet.

De kapel van het oude klooster in Kerkbrugge doet dienst als parochiekerk.

Volgens de officiële webstek van de gemeente Evergem waartoe Kerkbrugge-Langerbrugge nu behoort, stond de bevolking van Kerkbrugge-Langerbrugge op 31/12/1990 op 1.122 personen en op 31/12/2010 was dat gegroeid naar 1.372.

Een deel van de informatie hierboven komt uit de de uitstekende «Streekgids Meetjesland» gepubliceerd in 1998 door Natuur en Landschap Meetjesland vzw.
Zie ook "HET NIEUWE LICHT uit LANGERBRUGGE 1900-1940" door Noël Kerckhaert en Dirk De Vleeschauwer, 1990, gepubliceerd door EBES.
Voor de verwoesting van het Energeia-Museum zie Engineeringnet Magazine - juni 2012.

Naar de top van deze blz
Meer foto's
Het MeetjeslandInhoudstafelDoorzoek onze Meetjesland webstek

MijnPlatteland homepage
MijnPlatteLand.com

Meest recente bijwerking :  08-05-2022
Copyright Notice (c) 2024

Aalter
Adegem
Assenede
Balgerhoeke
Bassevelde
Bellem
Belzele
Bentille
Boekhoute
Donk
Doornzele
Eeklo
Ertvelde
Evergem
Hansbeke
Kaprijke
Kerkbrugge-Langerbrugge
Kleit
Kluizen
Knesselare
Landegem
Lembeke
Lotenhulle
Lovendegem
Maldegem
Merendree
Middelburg
Nevele
Oosteeklo
Oostwinkel
Overslag
Poeke
Poesele
Rieme
Ronsele
Sleidinge
St.-Jan-in-Eremo
St.-Kruis-Winkel
St.-Laureins
St.-Margriete
St.-Maria-Aalter
Ursel
Vinderhoute
Vosselare
Waarschoot
Wachtebeke
Waterland-Oudeman
Watervliet
Wippelgem
Zelzate
Zomergem