Het Meetjesland in het noorden van Oost-VlaanderenThis page in English

Vinderhoute, een Meetjeslands dorp

Naam: Vinderhoute komt voor het eerst voor in een oorkonde van het jaar 966, waarin koning Lotharius de rechten en bezittingen van de Gentse Sint-Baafsabdij beschrijft.  In deze akten vinden we de naam 'Vindreholt'.  Het patronaatschap van de Sint-Baafsabdij over de kerk van Vinderhoute wordt in het jaar 1121 nog eens bevestigd door de bisschop van Doornik.

Vinderhoute is een woondorp met vooral land- en tuinbouw.  Het is langs alle kanten door water ingesloten, namelijk door de Brugse Vaart, de Ringvaart, de Gavergracht en de Oude Kale.  Niettegenstaande zijn ligging op een boogscheut van Gent heeft het zijn landelijk karakter goed weten te bewaren, mede dankzij het vijftal grote kasteeldomeinen die het op zijn grondgebied van nauwelijks 359 ha telt.

Klik op de afbeelding hieronder voor een grotere copij ervan. 
Toegangspoortje St.-Annakapel

Toegangspoortje St.-Annakapel

Geschiedenis

De oudste materiële sporen van bewoning gaan terug tot het vroege Mesolithicum, en ook in de Kalevallei werden sporen van prehistorische bewoning vastgesteld.  De heer­lijk­heid van Vinder­houte was een recht­streeks leen van de graaf van Vlaanderen, en binnen het graafschap één der oudste en aanzienlijkste leengoederen.  In de 13de eeuw komt het goed in de handen van de familie van Gavere, om in de 15de eeuw over te gaan naar het geslacht de Laval.  In 1517 wordt het geslacht van Pottelsberghe heer van de heerlijkheid Vinderhoute, maar door huwelijk wordt in 1548 Jan Wouters, lid van de Raad van Vlaanderen, heer van Vinderhoute.  Zijn familie blijft tot het begin van de 18de eeuw in het bezit van de heerlijkheid, die in 1744 overgaat naar de familie de Carnin, die de heerlijkheid in bezit houdt tot de Franse Revolutie.

Bezienswaardigheden

Sint-Bavokerk
Deze neoclas­sicistische kerk dateert van 1855-1856 en kwam in de plaats van een éénbeukig Romaans kerkje, dat erg vervallen was en ook te klein geworden.  De Sint-Bavokerk is een driebeukige zaalkerk in baksteen­bouw met vierkante toren en boogvormige top.  Binnen wordt het gebouw gedomineerd door een groot, bijna tweeënhalf meter hoog in lindehout gesneden beeld van Sint-Bavo boven het hoog­altaar.  Merkwaardig is ook de eikenhouten preekstoel van de hand van Van Eenaeme uit Gent, in neo-Vlaamse renais­san­cestijl, date­rend van 1871.  De kerk heeft ook mooie brandglasramen, waarvan er tien het leven van Sint-Bavo illustreren.
Het in onbruik geraakte kerkhof, dat de kerk omringt, telt heel wat merkwaardige graf­zerken en graf­monu­menten.  Een eigen­aardig­heid is hier ook het zoge­naamde 'kosters­kapelletje'.

Klik op de afbeelding hieronder voor een grotere copij ervan. 
St-Anna ten drieën

St-Anna ten drieën

Sint-Annakapel, Meirestraat
De in baksteen opgetrokken weg­kapel is uit de eerste helft van de 17de eeuw.  Binnen is er een houten ge­poly­chro­meerd altaar met schilderij en beelden­groep van Sint-Anna ten drieën.  De lig­ging van deze kapel is wel merk­waardig, namelijk op een vijf­sprong, en aan het einde van de beuken­dreef, die naar het kasteel van Vinder­houte leidt.

Kloostergebouw, Kasteellaan 7-9
Dit klooster van de zusters francis­ca­nessen heeft een hoofd­ingang uit de 18de eeuw, en was oorspronkelijk waarschijnlijk pastorie.  Vanaf het einde van vorige eeuw werd het gebouw geregeld uitgebreid en gewijzigd.

Dreefkasteel, Kasteellaan 6
Dit langgevelgebouw dateert oorspronkelijk uit de 18de eeuw, maar werd in een latere periode herhaaldelijk verbouwd.  De gevel aan de zijde van de Neerstraat heeft een vijftal mythologische beelden.

Kasteel van Vinderhoute, Kasteellaan 44-46
Het wordt ook wel het kasteel Van Heyghen genoemd en was vanouds de zetel van de heerlijkheid Vinderhoute.  Aanvankelijk een middeleeuwse versterking, werd het in 1544 door Lieven van Pottelsberghe afgebroken en door een nieuw kasteel vervangen.  In het huidige gebouw treffen we nog restanten aan van het oude kasteel, namelijk de sierlijke slottoren, de kapel en de kerkers.  Het is gelegen in een omwald park, en eertijds leidden twee dreven naar de weg van Brugge naar Gent, een eikendreef naar de kerk, en een vierde dreef naar de Kale.

Klik op de afbeelding hieronder voor een grotere copij ervan. 
Van Vlaenderensmolen

Van Vlaenderensmolen

Kasteel van Schouwbroek, Schouwbroekstraat 6
Het is een imposant gebouw in 1894 in eclectische stijl opgetrokken, op de plaats waar vroeger een 'hof van plaisance' was.  De 30 meter hoge belforttoren domineert het hele gebouw en de hovingen errond.  De hoofdingang heeft een majestueus ijzeren hek, met daarachter drie monumentale oude kastanjebomen.  Van één daarvan wordt beweerd dat het de dikste kastanjeboom van België is.  Het grote domein heeft een vijver met eiland, een ijskelder met imitatierots, een paviljoen, een boothuis en talrijke sierlijke bruggetjes.

Kasteel Ten Velde, Neerstraat 1
Aanvankelijk was dit een landgoed.  Het werd in 1937 heropgebouwd.  Het is opgetrokken naar het uitzicht van het vroegere kasteel in empirestijl.

Wit kasteel, Neerstraat 31-33
In een cirkelvormige omwalling en deels een Franse tuin is dit landhuis waarschijnlijk in de 18de eeuw opgetrokken.  Het bijbehorend neerhof heeft een duiventoren uit de 19de eeuw.

Beukenhof, Vredesdreef 24
Dit landhuis dateert van omstreeks 1800, en heette aanvankelijk 'Campagne Les Hêtres'.

Van Vlaenderensmolen, Molenslag 40
Deze stenen korenwindmolen dateert van 1905 en verving toen een houten windmolen.  Tot 1958 bleef de molen draaien.  Nu is hij als woning ingericht.  De molen is mooi gelegen op een hoge zandrug, aan de met knotwilgen omzoomde Molenslag.

Over het hele grondgebied van de deelgemeente zijn er heel wat 18de eeuwse kleine boeren­huisjes en hoeven te zien, met nog enkele vrijstaande bakhuizen.

Romain Coppens

Bron: de uitstekende «Streekgids Meetjesland» gepubliceerd in 1998 door Natuur en Landschap Meetjesland vzw.

De bevolking van Vinderhoute stond in 2006 op 1.311 zielen.  Het dorp werd op 1 januari 1977 een deelgemeente van Zomergem.  En sinds 1 januari 2019 maakt Zomergem deel uit van "Lievegem".

Naar de top van deze blz
Meer foto's
Het MeetjeslandInhoudstafelDoorzoek onze Meetjesland webstek

MijnPlatteland homepage
MijnPlatteLand.com

Meest recente bijwerking :  09-05-2022
Copyright Notice (c) 2024

Aalter
Adegem
Assenede
Balgerhoeke
Bassevelde
Bellem
Belzele
Bentille
Boekhoute
Donk
Doornzele
Eeklo
Ertvelde
Evergem
Hansbeke
Kaprijke
Kerkbrugge-Langerbrugge
Kleit
Kluizen
Knesselare
Landegem
Lembeke
Lotenhulle
Lovendegem
Maldegem
Merendree
Middelburg
Nevele
Oosteeklo
Oostwinkel
Overslag
Poeke
Poesele
Rieme
Ronsele
Sleidinge
St.-Jan-in-Eremo
St.-Kruis-Winkel
St.-Laureins
St.-Margriete
St.-Maria-Aalter
Ursel
Vinderhoute
Vosselare
Waarschoot
Wachtebeke
Waterland-Oudeman
Watervliet
Wippelgem
Zelzate
Zomergem