Het Meetjesland in het noorden van Oost-VlaanderenThis page in English

Vosselare, een Meetjeslands dorp

Naam: de oudste benaming is Furslare in 1087 (kopie eind 13de eeuw).  Het eerste lid is 'furs' of 'gaspeldoorn, stekelbrem'; het tweede lid is 'laar' of 'onbebouwd stuk grond'.

Geschiedenis

Vosselare bezat tot de 14de eeuw zijn eigen heren maar kwam later in het bezit van de heren van Nevele.  De belangrijkste heerlijkheid, het Hof ter Mere, ressorteerde onder het leenhof van Nevele.  Het meerdelig omwalde kasteel ter Mere was de zetel van de heerlijkheid.

Bezienswaardigheden

Sint-Eligiuskerk
De oudste vermelding, vermoedelijk van een houten kerk, dateert van 1087.  De toren en de torenspits uit de 14de-15de eeuw waren volledig in Balegemse witsteen opgetrokken.  In de huidige voorgevel zijn nog fragmenten zichtbaar van de vroegere voorgevel, ook in Balegemse witsteen.  In 1893 werd de kerk voor de laatste keer hersteld naar een ontwerp van architect A. Van Assche.  Op 22 oktober 1918 werd ze door de Duitsers vernield.  De laatgotische driebeukige kruiskerk met achthoekig kruisingtorentje werd op 24-25 mei 1940 opgeblazen, ook het meubilair overleefde de Tweede Wereldoorlog niet.

Na de oorlog werd de kerk wederopgebouwd maar vertoont nog slechts vage reminiscenties aan de oorspronkelijke kerk.  De huidige kerk is een driebeukige kruiskerk onder één zadeldak.  Ze is opgetrokken uit zandsteen met vermoedelijk behoud van de basis van de muur.  In de kerk liggen er verschillende grafstenen uit de 14de en 15de eeuw en later, o. m. met de voorstelling van de familie Van der Meersch van Nevele van de 15de eeuw.  Nog elk jaar vindt er eind juni een paardenwijding plaats.

In 1833 bouwden de Nevelse orgelbouwers Lovaert een nieuw orgel in de kerk van Vosselare omdat het oude "onbekwaem (was) om den vereyschten dienst te doen".  Dit Lovaert-orgel werd vernield tijdens de Eerste Wereldoorlog.  Het huidige orgel is een werk van de West-Vlaamse orgelbouwer Loncke.  Het klinkt zeer goed, maar de lelijke architectuur past niet in het kerkinterieur.

Klik op de afbeelding hieronder voor een grotere copij ervan. 
Hoeve

Hoeve 'Den Blauwen Steen', Langenakker in (Merendree)

Kasteel ter Mere, Meirstraat 7-13
In de uiterste zuidoosthoek van de gemeente op de grens met Bachte-Maria-Leerne, ligt het kasteel 'Hof ter Mere'.  Het klimt op tot de 14de eeuw en werd vermoedelijk gesticht door de heer van der Mere.  Het kasteel werd verschillende malen wederopgebouwd, o. m. in de 16de en 17de eeuw.  In de 19de eeuw grepen er verbouwingen plaats.  Na de vernieling tijdens de Eerste Wereldoorlog werd het in 1923-24 volledig wederopgebouwd.  In de Tweede Wereldoorlog werd de toren gesloopt.  Nu leidt een beukendreef naar het omwalde kasteeltje.  De vroegere meervoudige omwalling is herleid tot een brede wal uitlopend in een vijver.  Op het eilandje in de vijver naast het kasteel prijkt een fraai torengebouwtje.  Onder een beboomde heuvel bevindt zich een ijskelder die in 1848 zou gebouwd zijn en in gebruik was tot in de jaren 1930.

Zevenbunder, Landegemstraat 35
Vroeger heette de hoeve 'Goed ten Broecke', vanaf 1801 'Zevenbunder'.  Het was een grotendeels omwald erf door de Kalebeek die de grens vormt tussen Nevele en Vosselare.  De huisnaam is in de dakpannen aangebracht.  De hoeve wordt in 1375 voor het eerst vermeld in een pachtcontract van de abdij van Drongen.  Ze werd als eigendom van die abdij verkocht na de Franse Revolutie.

Jan Luyssaert

Bron: de uitstekende «Streekgids Meetjesland» gepubliceerd in 1998 door Natuur en Landschap Meetjesland vzw.

Naar de top van deze blz
Meer foto's
Het MeetjeslandInhoudstafelDoorzoek onze Meetjesland webstek

MijnPlatteland homepage
MijnPlatteLand.com

Meest recente bijwerking :  09-05-2022
Copyright Notice (c) 2024

Aalter
Adegem
Assenede
Balgerhoeke
Bassevelde
Bellem
Belzele
Bentille
Boekhoute
Donk
Doornzele
Eeklo
Ertvelde
Evergem
Hansbeke
Kaprijke
Kerkbrugge-Langerbrugge
Kleit
Kluizen
Knesselare
Landegem
Lembeke
Lotenhulle
Lovendegem
Maldegem
Merendree
Middelburg
Nevele
Oosteeklo
Oostwinkel
Overslag
Poeke
Poesele
Rieme
Ronsele
Sleidinge
St.-Jan-in-Eremo
St.-Kruis-Winkel
St.-Laureins
St.-Margriete
St.-Maria-Aalter
Ursel
Vinderhoute
Vosselare
Waarschoot
Wachtebeke
Waterland-Oudeman
Watervliet
Wippelgem
Zelzate
Zomergem