Het Meetjesland in het noorden van Oost-Vlaanderen This page in English!!

Maldegem's Stoommuseum

Heeft u een paar uren de tijd, dan moet u beslist het Stoomcentrum in Maldegem bezoeken.  Ga gewoon naar het station.

Het Stoomcentrum heeft zijn eigen heel mooie webstek in het Nederlands, Frans, Duits en Engels.  Zo, in plaats van te herhalen wat ze u daar uitleggen zal ik u iets over mijn inspectietoer van 25 September 2005 vertellen en u enige foto's tonen.

Maar een klein beetje geschiedenis, dat kan ik niet laten.  Op 26 february 1959 vertrok de laatste passagierstrein van Maldegem naar Brugge.  Het was even na 9u30 in de avond.  Iedereen wist dat dat het einde was.  En nogal gauw na deze oneventvolle laatste rit werden de spoorrails tussen Maldegem en Brugge weggehaald.  Tot 26 april 1988 reden er nog goederentreinen tussen Maldegem en Gent maar allicht meer uit gewoonte dan werkelijk met overtuiging.  Dan bleef er nog een trage passagierstrein over tussen Eeklo en Gent.  Maar natuurlijk (voor diegenen die niet te goed vertrouwd zijn met de streek) dat liet Maldegem in de kou staan want dat dorp ligt niet tussen Eeklo en Gent.

En dan in 1989 heeft een groep entoesiaste vrijwilligers, spoorwegliefhebbers, de lijn tussen Eeklo en Maldegem weer geopend voor stoomtreinen.  Maldegem's oud station werd gekocht van de NMBS (Nationale Maatschappij van de Belgische Spoorwegen) en gerestoreerd.  Een deel ervan is nu een heel populair café.

De Heer Kevin Hoggett zijn zoon Chris De Heer Kevin Hoggett zijn zoon Chris.

Ik mocht even in de cabine klimmen van de TKP 6281.  Dit is een gigantische stoommachine die nog tot 1996 aktief in dienst was in Polen, haar geboorteland.  Vooral de reuzegrote oven verwonderde mij.  In een praatje met Chris kwam ik te weten dat zijn vader voor British Rail werkte en geen plannen had om in België te blijven tot hij een juffrouw van Maldegem leerde kennen.

Ik zag een familie van Korea.  Twee heel entousiaste kinderen met hun ouders erbij  Papa en mama waren allebei gewapend met een foto-toestel, misschien wel het allerlaatste nieuw model en ze trachtten een foto te maken van hun nakomelingen naast die enorme locomotief van Kevin en Chris maar de kinderen hadden geen second de tijd om eventjes stil te staan.

Meer foto's van ons eerste bezoek aan het Stoommuseum
Hier een (oudere?) gids voor de bezoekers van het Stoommuseum
Meer over Maldegem

Daniel Veirman met zijn Christine Op 13 augustus 2006, ons tweede bezoek aan het Stoomcentrum en we waren zeker niet teleurgesteld.
Hier onze foto's van die namiddag onderbroken door een flinke regenvlaag die een maand eerder al welkom zou geweest zijn.

Naar de top van deze blz
Het MeetjeslandInhoudstafelDoorzoek onze Meetjesland webstek

MijnPlatteland homepage
MijnPlatteLand.com

Meest recente bijwerking :  05-06-2022
Copyright Notice (c) 2022

Aalter
Adegem
Assenede
Balgerhoeke
Bassevelde
Bellem
Belzele
Bentille
Boekhoute
Donk
Doornzele
Eeklo
Ertvelde
Evergem
Hansbeke
Kaprijke
Kerkbrugge-Langerbrugge
Kleit
Kluizen
Knesselare
Landegem
Lembeke
Lotenhulle
Lovendegem
Maldegem
Merendree
Middelburg
Nevele
Oosteeklo
Oostwinkel
Overslag
Poeke
Poesele
Rieme
Ronsele
Sleidinge
St.-Jan-in-Eremo
St.-Kruis-Winkel
St.-Laureins
St.-Margriete
St.-Maria-Aalter
Ursel
Vinderhoute
Vosselare
Waarschoot
Wachtebeke
Waterland-Oudeman
Watervliet
Wippelgem
Zelzate
Zomergem