De familie NOE afkomstig uit het Meetjesland

This page in English
 

C VIII c     Emiel No

fs. August No (C VII b) en Justine De Decker

Kluizen 11-7-1877
x Watervliet 27-4-1904 Irma De Bock
Watervliet 4-11-1955
 

Emiel was de enige zoon in het gezin van August No-De Decker en werd in Kluizen op 11-7-1877 geboren.  Hij was een goede 3 jaar oud toen hij met zijn ouders en zussen verhuisde naar de polders in St. Margriete.

Hij huwde in Watervliet op 27-4-1904 met Irma Victorine Melanie De Bock, dochter van Charles Louis en Victorine De Neve.  Irma werd geboren in Watervliet op 8 augustus 1880.  Zij boerden op het ouderlijk hof in St. Margriete en gingen op rust in Watervliet bij het huwelijk van Maurice, hun jongste zoon.

Emiel en Irma op hun huwelijksdag
Emiel en Irma op hun huwelijksdag.
Zie hier voor de hele foto.
 

Emiel No en Irma De Bock met hun kinderen  De kinderen van Emiel No en Irma De Bock
Klik op een foto voor een grotere copij ervan.

De familie van Emiel No en Irma De Bock Vlnr.:
Estelle,
Emiel,
Willem Van Herreweghe,
Agnes,
Maurice,
Marie Elisabeth Van Damme,
Irma De Bock,
Gerard en
Georgine Vandevelde.

Maar lang voor die welverdiende rust, nl op 30 mei 1916, werd Emiel veroordeeld tot een boete van 3 Marken door de "Mobile Etappen Kommandantur" van het Duitse bezettingsleger omdat hij in de week daarvoor te weinig boter had geleverd ("... weil Sie in der letzten Woche zu wenig Butter geliefert haben").  Op diezelfde dag kregen minstens 26 andere boeren van St.-Margriete een boete van 1 tot 15 Marken voor dezelfde... misdaad.  Hier met onze beste dank aan de Heer Alex De Reu, is het officieel document, de "Strafverfgung".

Irma en Emiel zijn allebei overleden in Watervliet, zij op 6-7-1951 en Emiel volgde haar in de Eeuwigheid op 4-11-1955.

Irma en Emiel schonken het leven aan 4 kinderen:

 1. Estella Maria Irma No
  St. Margriete 12-2-1906
  Hier is haar geboorte-akte.
  Estelle No in 1923  Estelle No
  Klik op een foto voor een grotere versie van die foto.
  Estelle is ongehuwd gebleven.  Ze zorgde voor haar ouders in hun oude dag.  Maar ze overleed voor haar vader, in Deinze op 14-3-1952.
  Hier hebben wij nu een pakje foto's, souvenirs van Estelle.
   
 2. Gerardus Maria Joseph No
  St. Margriete 24-6-1907
  Hier is zijn geboorte-akte.
  Gerard No
  Hij huwde te Knokke op 13-7-1935 met Georgine Vandevelde die op 2-10-1912 geboren werd te St.Joris aan de IJzer.  Zij was de dochter van Cyriel Vandevelde en Alice Broucke.
  Hier vindt u een heel mooie familiefoto gemaakt op hun huwelijksdag, hier kan u een foto bewonderen van de bruid en de bruidegom en klik hier voor meer informatie over de familie Vandevelde en sommige andere genodigden op hun trouwfeest.

  Gerard was tot 1976 apotheker in Deinze op de hoek van de Tolpoortstraat en de weg naar Kortrijk.  Hij is dan op rust gegaan op Malsem in Lotenhulle.  In 1985 vierden Georgine en Gerard luisterrijk hun gouden jubileum.

  Gerard en Georgine zijn allebei overleden in Oudenaarde, hij op 7 maart 1992 en zij op 12 juni 1994.

  Hun huwelijk werd gezegend met 6 kinderen, 22 kleinkinderen en sinds 11 maart 2014 ook 35 achterkleinkinderen.
  Een tweelingkindje stierf heel jong en hier hebben we twee verschillende bidprentjes.
  Een van hun kleindochters is gehuwd met een Amerikaan en zij hebben zelf een dochtertje dat de voornaam No kreeg.

  Een kleinzoon, oftalmoloog Dr. Piet No, was in de pers o.a. op 5 mei 2010.  Knack en Kerk en Leven vertelden hun lezers dat hij meer dan 3000 oogoperaties per jaar uitvoert in "zijn" medisch centrum in Kabgayi in Rwanda.  Dat betekent dat hij verantwoordelijk is voor ongeveer 85% van alle oogoperaties in het hele land.  Vergeten we niet hier twee Belgische verenigingen te vermelden die dit werk steunen: vzw Licht in het Duister-Rwanda (LIHD) en vzw Licht voor de Wereld.
  Lees hier meer over Licht in het Duister-Rwanda.
  Op 12 juni 2014 mochten we aanwezig zijn in het hoofdkwartier van Licht voor de Wereld op een presentatie door Dr. Piet No van zijn werk in Kabgayi.  Hier kan u enkele foto's zien van voor en na deze presentatie.  We leerden daar dat een enorm percentage van de blinden in Afrika woont en dat er op dat continent maar heel weinig oogartsen werken.  Rwanda bvb met zijn 12 miljoen inwoners heeft slechts 12 oogartsen.  De meesten van hen werken in de hoofdstad Kigali en zijn te duur voor de vele armen.  Ter vergelijking Belgi met zijn 11 miljoen inwoners heeft meer dan 1000 oogartsen.
  Dr. Piet No was opnieuw in het nieuws op 18/11/2017 toen hij uit de handen van Vlaams minister voor gezondheid Jo Vandeurzen de award 'Specialist van het Jaar' ontving.  Deze verkiezing bekroont een verdienstelijke arts-specialist.  Het event is een samenwerking tussen Artsenkrant/Le Journal du Mdecin en het Verbond der Belgische Specialisten.
  Wie hier klikt kan het hele artikel door Veerle Caerels over Dr. Piet No's award lezen in Artsenkrant.
   
 3. Maurice Maria Emiel Arthur No
  St. Margriete 3-4-1909
  Hier is zijn geboorte-akte.
  Hij "heeft de eer gehad te dienen bij het 4de Linieregiment van den 31n juli 1929 tot den 31n mei 1930 als Soldaat, mil. 1929 onder de bevelen van de Kolonel B.E.M. Baron Wahis, van de Kolonel B.E.M. de Krake, van de Majoor Corette, van de Kapitein Coppieters, van de Luitenanten Dury, De Coninck."
  B.E.M. betekent Stafbrevethouder (Brevet d'Etat-Major).  Zo staat het geschreven op een getuigschrift dat de soldaten toen meekregen als ze afzwaaiden en dat de meesten van hen ongetwijfeld zorgvuldig bewaarden.
  Maurice huwde in St. Jan-in-Eremo op 12 juni 1945 met Marie Elisabeth Van Damme, dochter van Carolus Petrus Van Damme en Hortensia Sturm.  Zij werd geboren in St.-Jan-in-Eremo op 9 juni 1917 en overleed thuis in Watervliet op 20 oktober 2014.
  Hier vindt u een huwelijksfoto.
  Maurice No soldaat  Maurice No  Maurice No  Marie Van Damme
  Zij boerden op het ouderlijk hof in St. Margriete.  Maurice is in de kliniek H. Familie te Gent overleden op 3 januari 1981.  's Anderendaags was de familie No officiel 100 jaar in St. Margriete.
  Zij hadden 8 kinderen:
  • Een zoon, sociaal assistent, gehuwd.  Drie dochters.
  • Een tweede zoon.  Computer consultant.
  • Een dochter, regentes.
  • Een zoon, landbouwer op het ouderlijk hof.  Gehuwd.  Twee zonen en n dochter.
  • Een dochter, regentes, gehuwd te St.-Margriete en overleden in Watervliet op 14/8/1996.  Een dochter, twee zonen en sinds 6 juli 2016 ook acht kleinkinderen.
  • Een dochter, regentes, gehuwd te St.-Margriete.  Zij hebben n dochter, twee zonen en zeven kleinkinderen.
  • Een dochter, apotekeres.
  • Een dochter, tandarts.
  Er zijn 12 kleinkinderen.  En sinds 10 april 2016 zijn er veertien achterkleinkinderen.  En van hun dochters schonk het leven aan een dochter die op haar beurt het leven schonk aan een dochter en dat maakte dus een viergeslacht tot het overlijden van Marie.

  Hun jongste zoon heeft hen opgevolgd op de hoeve die ze nu 't Livinushof noemen.  En over hem volgt hier iets gelezen op www.meetjesland.be:
  Meest verdienstelijke Meetjeslander 2004

  Voor de tweede maal wordt naar aanleiding van de nieuwjaarsreceptie van het Streekplatform Meetjesland de meest verdienstelijke Meetjeslander bekend gemaakt.  Het initiatief wordt georganiseerd in samenspraak met de geschreven en gesproken pers.
  Op voordracht van de regionale journalisten werden vijf Meetjeslanders genomineerd die zich in 2004 verdienstelijk maakten of zich op een bijzondere wijze lieten opmerken.
  Uit deze nominaties kiest het Meetjesland de meest verdienstelijke Meetjeslander.
   
  En van die 5 genomineerden voor 2004 was de familie No van St.-Margriete.
  Hier, nog steeds volgens dezelfde bron, is de reden:
  Op het Livinushof in Sint-Margriete hebben Carlos en Sonja No - Sucaet in een historisch gebouw een recept gevonden voor moderne landbouw.
  Deze duizendpoten combineren gangbare landbouw met biologische productie, educatie en sociaal werk.  Ze brengen kinderen in contact met landbouw, landschap en natuur en geven kansarmen de mogelijkheid om mee te helpen op de boerderij, en zo een interessante ervaring op te doen.
  Naast de restauratie van de historische gebouwen is er ook plaats voor moderne loodsen, en dit typeert hun werk: ze slagen er in de waardevolle aspecten uit het verleden te behouden, en zoeken heel creatief naar nieuwe oplossingen waar nodig.
  In 2004 maakten ze zich zeer verdienstelijk met de aanleg van een veepoel in het kader van een project van Regionaal Landschap Meetjesland, ze gaven onderdak aan het jongeren-educatie-project Mondina en werden daardoor erkend als milieu- en natuureducatief centrum.
  Op 22 september werden ze gekozen als Oost-Vlaams Zorgboer 2004 door het Steunpunt Welzijn en de Landelijke Gilden Oost-Vlaanderen.
  Hier is een linkje naar de website van Mondina.
  En klik hier voor de heel mooie webstek van
  Livinushof logo
   
 4. Agnes Margarita No
  St. Margriete 27-3-1911
  Huwde te St. Margriete op 29 mei 1941 met Willem Van Herreweghe, boomkweker, geboren in Serskamp op 9 februari 1911.
  Willem was de zoon van Achilles Van Herreweghe, boomkweker ( Serskamp 25-10-1876 -  Lede 1-9-1963) en Alida Coppitters ( Berlare 31-12-1887 -  Serskamp 25-10-1934) die gehuwd waren in Berlare op 12 october 1910.
  Agnes No in 1929  Agnes No in 1929  Agnes No  Willem Van Herreweghe
  Huwelijksfoto van Agnes en Willem
  Huwelijksfoto van Agnes en Willem
  Klik hier (of op de foto) voor een grotere copij.
  Lang voor reizen comfortabel en gezellig werd zoals het huidig tourisme voor jan en alleman ondernam Willem ieder jaar een verre reis om zijn producten aan de man te brengen.
  Agnes is overleden in Serskamp op 20 november 1959.  Zij hebben 5 kinderen die zelf ook elk 3 kinderen hebben.

  Op 24 december 1960 hertrouwde Willem in Gent-St. Macharius met Maria De Corte.  Zij schonk hem nog 3 kinderen.  Zij hebben 5 kleinkinderen.
  Willem is overleden op 1 april 2001.  Maar niet alleen zijn familiezaak gaat verder (www.willemvanherreweghe.be).  Ook de familie van zijn oudste zoon kweekt prachtige planten en voert ze met succes uit naar alle werelddelen (http://www.jvh-nurseries.com).
                       
   

 
En nu... een raadseltje !
Waar en wanneer hebben Achilles Van Herreweghe ( 25-10-1876), Emiel No ( 11-7-1877) en Cyriel Vandevelde ( 30/1/1878) elkaar leren kennen ?  We weten dat Emiel, Achilles en Stanislas Verbeke alle drie samen in dezelfde school in Gijzegem zaten.
Stanislas Verbeke ?  Hij werd geboren in Lede op 27 juli 1876.  Zijn zoon Georges Verbeke is gehuwd met Georgina Van Herreweghe, n van de dochters van Achilles en dus zus van Willem.
Maar wie weet waar Cyriel Vandevelde school liep na St-Joris-aan-den-IJzer ?

Voor de Paters Oblaten die in Gijzegem toegekomen zijn in 1945 was de Congregatie van Jesus en Maria, ook bekend als de Eudisten, hier vanaf 1903.  Welke religieuze Orde beheerde de school voor 1900 ?  Want de antwoorden op onze vragen liggen misschien begraven in hun archieven als die nog bestaan.
Zie hier een klasfoto waarop onze drie (of vier ?) helden zouden moeten staan.  Herkent u iemand ?

Naar de top van deze blz
Onze No Welkom-blz
Overzicht
Inhoudstafel
Deze NOE webstek doorzoeken

Meer stambomen
Het Meetjesland

MijnPlatteland homepage

Meest recente bijwerking :  05-01-2019