De Brouwerij KRÜGER was een typisch Meetjeslands bedrijf. Gedurende de oorlog 14-18 waren al de koperen bierketels van de talrijke brouwerijen in ons land door de Duitsers aangeslagen, uitgezonderd de grootste in ieder streek om de bevolking te bevoorraden met een licht waterbiertje door de bierkenners spottend genaamd "fluitjesbier".
Zo was voor het Meetjesland enkel te Eeklo de brouwerij "Euerard" behouden, die reeds bier onder de naam Krüger brouwde.
Na de oorlog besloten de Meetjeslandse brouwers, van hun bierketels beroofd, een naamloze vennootschap op te richten onder de benaming "Centrale Brouwerij PAUL KRÜGER".
Door een dynamisch beleid nam de brouwerij Krüger voortdurend uitbreiding en werden ook in de loop van de jaren twintig twee Gentse brouwerijen deelgenoot.
Aldus kreeg de brouwerij Krüger vaste voet in Gent alwaar de brouwerij Meiresonne intussen ook grote uitbreiding genomen had en beide als twee konkurrenten tegenover elkaar stonden.
Omstreeks de jaren dertig waren de volkse karnavalstoeten in volle zwang te Gent, waaraan bedrijven en handelaars gretig deelnamen om hun waren aan te prijzen.
Als tegenhanger van de brouwerij Meiresonne besloot de brouwerij Krüger ook deel te nemen om zijn levenskracht te tonen en bekendheid te verwerven bij de Gentenaars.
Krüger (aldus algemeen kortweg betiteld) had toen reeds zijn paardengerij vervangen door auto's en bezat alsdan tien zware camions van hetzelfde merk "Saurer" allen in beste staat van onderhoud en met éénvormige reclamebeschildering. Deze volgeladen met nieuwe biervaten vormden in die tijd een indrukwekkende reclamegroep. Te meer daar hun chauffeurs en convoyeurs uitgerust waren met een reclameképi en de typische brouwersschort.
Van deze groep hebben we toevallig een foto gevonden waarop twintig brouwersgasten staan.
De Krügergasten van die tijd zijn ver uitgedund.
Zo vergaat het ook de KRÜGER, eens een Meetjeslandse glorie, behorend bij de groep van de grote brouwerijen van het land, daar die nu zijn eigen karakter en persoonlijkheid verloren heeft, ten gevolge van de opslorping door Jupiler.
Maurice De Pauw
van links naar rechts, eerste rij:
Theofiel Van Hecke - Hector De Vreese - Edmond De Waele - Edmond Rombaut - Oscar
De Craemer - Edmond Robert - Cyriel De Clercq - Cyriel Grijp - Maurice Van Der
Jeught - André Van Hooreweghe.
tweede rij:
Réné De Keyser - Pieter Wille - Pieter Ros - Henri De Muer - Cyriel Mouton -
Achiel Lootens - Gerard Lippens.
en boven:
Réné De Vreese - Edmond Ysebaert - Kamiel Schautteet.
Hiervan zijn er steeds nog vier in leven:
Oscar De Craemer - Cyriel Grijp - Achiel Lootens - Gerard Lippens.
Vorig: Het Hof Zoetendale te Waarschoot |
Inhoud van 1984, jaargang 17 |
Volgend artikel: Uit het dagboek van Victor Roegiers |
Inhoudstafels |
1968 -
1969 -
1970 -
1971 -
1972 -
1973 -
1974 -
1975 -
1976 -
1977 1978 - 1979 - 1980 - 1981 - 1982 - 1983 - 1984 - 1985 - 1986 |
Welkomblz van tijdschrift "Ons Meetjesland"
Doorzoek «Ons Meetjesland»!
MijnPlatteLand.com
Meest recente bijwerking : 21-04-2021
Copyright Notice (c) 2024